zoek de website het web
zoek in website van OPA
Wie wij zijn.

Het Oude Geloof

Opdracht:

„Zet eens op papier wie jullie zijn en wie jullie willen zijn.”

Uitkomst:


Wie zijn wij?
Orthodoxe Parochie Amersfoort
GELOVEN IN EEN NIEUW THUIS

er zijn voor elkaar en de ander, zonder uitzondering
Wie zijn wij?

De Orthodoxe Parochie in Amersfoort is een groep mensen, die verbonden zijn.
Niet door het hebben van dezelfde nationaliteit, niet door het delen van een sociale achtergrond, niet door een hobby of door een taal. Deze groep is verbonden door geloof.
Een geloof dat zich kenmerkt door een actieve, open houding: er zijn voor elkaar en de ander. Zonder uitzondering.

Dat betekent dat iedereen welkom is. Dat de leden van de parochie zich inzetten om dat uit te dragen. De parochie biedt een thuis aan mensen van wel veertig verschillende nationaliteiten.

Je vindt er vrouwen die samen met hun Moslim-man komen.
Gezinnen met autistische kinderen voor wie de diensten herkenbare veiligheid bieden. Er komen scholieren, om te praten, te vragen, werkstukken te maken.
Er komen ouderen, die niets meer hadden, maar die binnen de familie die de parochie is waardering en respect vinden.

Wat nodig is.
Dat samen - leven houdt niet op buiten de deuren.
De leden van de parochie maken zich sterk voor elkaar, en voor kwetsbare mensen in de omgeving.
Er wordt geholpen met integratie, scholing, armoedeproblematiek.
Er is oog voor talent, voor de eenzamen.
En dat is heel goed.
Maar het kan beter.
Wat er nodig is, is een dak boven het hoofd.
Omdat je, als je alles achter hebt moeten laten moet kunnen zeggen: Hier is mijn kind gedoopt. Hier ben ik getrouwd. Hier is mijn oma begraven. Hier heb ik weer wortels gekregen.

Als je iets wil betekenen voor je omgeving, moet je bereikbaar zijn.

Omdat bij samen leven ook samen vieren hoort.
Omdat contact maken, anderen ontmoeten en begrijpen in je wijk nou eenmaal beter gaat als je samen koffie kunt drinken.
Het gebouw zal twee groepen mensen samenbrengen. Aan de ene kant de mensen met het initiatief. En aan de andere kant de kwetsbare mensen.

Jongerengroep Hoop
Wie doet mee:
De jongeren van de parochie samen met jongeren in de wijk.
Activiteit:
De jongeren bezoeken lokale zieken, vormen een koor, nodigen ouderen uit bij hun bijeenkomsten om over hun leven te vertellen en samen te eten. De jongeren treden actief en positief op als verzorgers van de wijk. Bijvoorbeeld door samen zwerfafval te rapen. In de herfst laten zij een positief gezicht zien aan de wijk door een bloembollenactie: zij gaan langs bij ouderen om voor hen bollen te planten. De jongerengroep komt samen om te spreken over opgroeien, seksualiteit en geloof. Doel van deze bijeenkomsten is het kweken van onderling begrip en respect.

Sint Joris Gilde.
Initiatief contact ouderen - jongeren, maatschappelijke betrokkenheid ouderen.
Binnen het gilde geven ouderen uit parochie en uit de wijk hun kennis en vaardigheden door aan de jongeren. Jongeren lopen stage bij hen. Het werk wordt in het gebouw tentoongesteld, een plek om trots te zijn.
Er is een schat aan cultuur en ambacht in de wijk en de parochie die alleen een plek nodig heeft om aangeboord te kunnen worden. Van koken, tot zingen, tot ikonen schilderen.

Mannengroep De Rechter Hand.
Mannengroep die mannen uit de parochie en uit de wijk samenbrengt om dienstbaar te zijn aan de omgeving.

Een grote groep mannen uit de parochie en de wijk heeft door hard werken een bestaan opgebouwd, maar mist financiële ruimte om op die manier terug te geven aan de samenleving. Het gebouw geeft deze mannen een plek om te overleggen, een basis van waaruit zij samen wat kunnen betekenen.
Omdat de mannen buiten hun etnische en sociale kring kunnen treden, kunnen praten en vooral samen kunnen dóén, zal het een belangrijke emanciperende factor zijn.

Vrouwengroep Het Hofje
Vrouwengroep die vrouwen uit de wijk en de parochie samenbrengt om de sociale cohesie van de wijk te versterken. De vrouwen kunnen samen (en met hun jonge kinderen) in het gebouw praten en hun zorgen delen.
Oudere vrouwen worden betrokken door middel van het “Tante”project.
Het Tante project wil de zorg van alleenstaande ouders verlichten door op te passen, raad te geven en hier en daar een handje te helpen.
Er worden speelmiddagen georganiseerd om kinderen die het wat moeilijker hebben extra aandacht te geven. De vrouwengroep heeft zo een heldere kijk op wat er speelt en nodig is in de wijk. Zij overleggen hierover met de mannengroep.
De vrouwengroep wil laten zien dat er vriendschap tussen Christenen, Moslims en Niet- kerkelijken mogelijk is, door dagelijks leven te delen.

Sint Nicolaas academie
De Sint Nicolaasacademie heeft tot doel hoogopgeleide parochianen en buurtgenoten (een sterk groeiende groep) een mentoraat te laten bieden aan talentvolle nieuwkomers. Door ze te begeleiden in vlotte verwerving van het Nederlands, door te bemiddelen bij scholen, te motiveren door erkenning en herkenning van talent.
De academie werkt samen met een grote uitgever van leermiddelen die software en boeken beschikbaar stelt.
Het gebouw zal handen en voeten aan dit project geven: er komt een ruimte met computers waar de deelnemers kunnen werken. Deelnemers zullen het project verlaten met formatieve bewijsstukken die hun kansen bij vervolgopleidingen en op de arbeidsmarkt zullen vergroten.

Het Eethuis.
Het Eethuis wil mensen die in een isolement leven bij de wijk betrekken door regelmatig een door parochianen bereide maaltijd aan te bieden. De eetclub wil een kleurrijk, vrolijk en toegankelijk alternatief zijn voor werkende ouders met weinig tijd, eenzamen en minder draagkrachtigen. Kom samen Eritrees , Grieks, of Iraans eten. Of gewoon Boerenkool. De multiculturele samenleving kan je ook verwonderen. De mannenclub komt je halen en brengen als je slecht ter been bent, en misschien verzorgt het jongerenkoor een muzikaal toetje.

Rentmeesterschap
De parochie wil graag ruimte bieden aan het zorgvuldig omgaan met het materiële. Dat betekent dat er ruimte komt om te kijken of je iemand anders een plezier kunt doen met spullen die jij niet meer nodig hebt. Doe een verzoek of bied iets aan. Deel en maak contact.